Is het goed dat een kind het bewust meegmaakt of niet

Voor ouders maar ook over ouders
Forumregels
Heb je bv. iets te vragen aan ouders in het algemeen, doe het dan hier. Ook ouders kunnen hier vragen stellen en ervaringen delen waarbij wel de rouw van hun kinderen centraal staat. De eigen rouw van ouders is hier minder op zijn plek.
Gesloten
Gebruikersavatar
elyan
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 04 jun 2006, 20:07
Bij mij is overleden: mijn grote liefde en man Reinier

Is het goed dat een kind het bewust meegmaakt of niet

Bericht door elyan » za 17 jun 2006, 09:30

Is het goed dat een kind het bewust meegmaakt of niet. Mijn zoontje van 3 en een half heeft het ziek zijn, het ziekehuis, het overlijden en de begrafenis van mijn man meegemaakt. Bij het daadwerkelijke overlijden was hij er niet bij, maar wel vlak ervoor en erna. Ik heb veel verteld tegen hem op zijn niveau en veel uitgelegd. Ik heb ook fo'to's gemaakt van ervoor en erna en van de begrafenis is een heel fotoboek, omdat mijn man een korpsbegafenis o.a. heeft gehad.
Het begon ermee, dat hij met papa wilde spelen en dat dat niet kon omdat papa last had van zijn ogen en hoofdpijn had. Onze zoon, niet dom, had zoiets van "wat is er mis met papa's ogen, ik zie niks". Daarom moesten we het wel vertellen. Gister is een goede vriend van mij en mijn overleden man overleden na een complicatie van het plaatsen van een maagbandje. Hoe onwerkelijk. Zijn vrouw koos ervoor om hun zoontje9 4.5 ) zo min mogelijk mee tel aten maken. Er zijn geen foto's gemaakt, hij heeft zijn vader niet veel gezien, ook zij is nog gaan werken teon haar man kritisch lag, terwijl ik 3 dagen en tweenachten in het ziekenhuis verbleef. Ikwilde geen minuut missen. Kan het zijn dat daarom mijn zoontje veranderd is, driftiger.
WIE WEET HOE KINDEREN LATER DENKEN EN HET ERVAREN HEBBEN, WAARNEER ZE HET OVERLIJDEN VAN EEN OUDER WEL OF NIET MEE HEBBEN GEMAAKT EN ER FOTO'S EN DERGELIJKE ZIJN. HELPT HUN DIT MEER BIJ HET VERLIES OF IS HET TRAUMATISCH VOOR ZE DAT ZE HET HEBBEN MAAGEMAAKT.
hij heeft voor altijd nachtdienst....

Lizzie68
Berichten: 5
Lid geworden op: wo 11 jan 2006, 20:57
Bij mij is overleden: Man

Bericht door Lizzie68 » zo 18 jun 2006, 21:39

Lieve Elyan,

Er is geen goed of fout in rouw. Ieder kiest zijn eigen weg. Maar ik begrijp heel goed je onzekerheid. Het enige wat we hebben is je eigen gevoel. Ik begrijp juist heel goed wat jij gedaan hebt. Ik heb hetzelfde gedaan. Mijn man heeft niet ziek op bed gelegen, maar kon wel heel veel dingen niet doen vanwege zijn ziekte (hartfalen en diabetes). Dat vertelden wij "gewoon". Na zijn (onverwachte) overlijden is hij thuis opgebaard (de kinderen konden bij hem zijn), ik heb ook veel foto"s gemaakt, of laten maken. Ik had een tip gekregen van iemand en dacht: ik kan ze altijd nog weggooien. Wat ik niet gedaan heb en ook nooit zal doen. Om eerlijk te zijn: vaak, heel vaak heb ik die foto"s zelf in mijn handen gehad om me er van te doordringen dat het ECHT waar was, dat mijn lieve schat ECHT DOOD was.

Ik ben inmiddels 2,5 jaar verder. Voor mij is rouwen: het aangaan. Door eerlijk te zijn ook tegen mijn zoons (nu 8 en 6 jaar). Ook mijn oudste zoon heeft veel last van driftbuien gehad. Hij kan zich moeilijk uiten maar hij heeft rouwtherapie gehad en dat heeft hem heel goed gedaan. Heel duidelijk kwam bijvoorbeeld naar voren dat hij het heel moeilijk vond dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen. Uiteindelijk zal hij altijd een mannetje zijn dat niet gemakkelijk zijn gevoelens uit, waardoor hij het voor zichzelf en zijn omgeving niet echt gemakkelijk maakt. Jongste heeft een makkelijker karakter, laat zien waar hij in zijn hoofd mee bezig is. Ik ben nu vooral bij oudste alert op reacties en haal zelf meer dingen aan die aan zijn vader refereren. Omdat ik weet dat hij daar wel veel mee bezig is, maar het niet kan vragen, of vertellen. Ik lees dat overigens ook veel terug in de reacties op het forum van de kinderen. Ik heb daar heel veel aan. Bij deze bedankt, allemaal (ik denk ook namens mijn kinderen )

Het belangrijkste wat ik wil zeggen: volg je gevoel. Jij weet het beste wat voor jou goed is en voor jouw gezin.

Groetjes, Liesbet
Do not stand at my grave and weep
I am not there I do not sleep
I am the 1000 winds that blow
I am the diamond glint on snow
I am the soft stars that shine at night
Do not stand at my grave and cry
I am not there I did not die

leoniekvandermaarel
Berichten: 312
Lid geworden op: wo 23 jul 2014, 18:25
Bij mij is overleden: man

Re: Is het goed dat een kind het bewust meegmaakt of niet

Bericht door leoniekvandermaarel » ma 19 jun 2006, 08:15

Hallo Elyan,

Wat we vaak merken is dat als kinderen het overlijden meemaken, hen dit helpt bij het besef dat de dierbare dood is. De manier van overlijden kan natuurlijk wel traumatisch zijn, hetgeen ook traumatische herinneringen (dan) met zich meebrengt. Over het algemeen blijken kinderen er baat bij te hebben (baat in de zin van het verwerkingsproces) als ze betrokken zijn bij het overlijden en de periode erna.
Foto's zijn altijd goed! je kan zelf kiezen of je ze wel of niet laat zien, maar in ieder geval heb je ze dan! Persoonlijk ben ik een voorstander van foto's en video, voor sommige misschien morbide, maar wie weet, later voor de kinderen een goeie manier om terug te kijken op wat er is gebeurd. Zeker als ze nu nog zo jong zijn.

Overigens, ik merk in mijn praktijk vaak dat kinderen het moeilijker hebben als ze niet betrokken zijn geweest rondom het overlijden, dan wanneer dit wel het geval is!

Groet,
Leoniek

Lambert
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 26 dec 2005, 00:26

Bericht door Lambert » di 29 aug 2006, 23:12

Hoi,
Misschien een late reactie maar ben hier de laatste tijd niet zo vaak geweest.
Wat ik ervan vind is eigenlijk al door mijn voorganger verteld.
Maar ik heb onze kinderen ook overal zo veel mogelijk bij betrokken en zo eerlijk mogelijk geweest. En hoe meer ze er bij betrokken worden des te makkelijker valt voor hen als ze volwassen zijn de puzzel in elkaar. Als je een film niet helemaal gezien hebt snap je deze ook niet, en ik denk dat het voor hier ook geld. Als je er niet zo veel mogelijk bij bent is het verhaal niet compleet, gaan ze fantaseren en weet je helemaal niet waar het eindigd.
Wij zijn ruim anderhalf jaar na het overlijden van mijn vrouw en ik ben blij dat ik ze overal bij betrokken heb mede daar door kan er nu ook gewoon over mama gesproken worden zonder dat het een tranendal word.
Maar als je je gevoel volgd zul je merken dat je heel vaak de juiste beslissing neemt
Sterkte met jullie verdriet, en al die andere dingen die hier bij komen.
Groetjes Lambert.

Gebruikersavatar
bianchi
Berichten: 56
Lid geworden op: za 24 jun 2006, 16:32
Bij mij is overleden: mijn allerleifste moeder

Bericht door bianchi » vr 27 okt 2006, 22:40

Hoi elyan,

Ik kan je alleen mijn ervaring vertellen..

mijn moeder is 30 mei dit jaar overleden, ze heeft meerdere hartaanvallen gehad en was dus hersendood. ...
Ik ben zelf 19, en ik heb 3 broertjes ( 16 en een tweeling van 8)
De jongste 2 zijn ook gewoon mee geweest naar het ziekenhuis om afscheid te nemen van mama, ze hebben haar gezien in toen ze opgebaard lag, en met de crematie..
Ik snapte niet waarom mijn vader mijn broertjes mijn zieke mama liet zien. Mama was ook niet meer zo mooi in dekist, maar mijn broertjes hebben hier heel goed op gereageerd.
Ze waren zekfs heel blij als we naar mama gingen die opgebaard lag. Het maakt het voor kinderen wat begrijpelijker wat er allemaal gebeurd.. ZE hebben het nog steeds moeilijk, wij allemaal!! Maar in mijn ogene is het heel goed voor ze geweest. Dus ik denk dat je er goed aan hebt gedaan, ook al ligt het bij jou in een andere leeftijd categorie....

liefs bianca

Gesloten