tijd om te rouwen

Voor ouders maar ook over ouders
Forumregels
Heb je bv. iets te vragen aan ouders in het algemeen, doe het dan hier. Ook ouders kunnen hier vragen stellen en ervaringen delen waarbij wel de rouw van hun kinderen centraal staat. De eigen rouw van ouders is hier minder op zijn plek.
Gesloten
de kluys kaufmann
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 17 sep 2006, 18:12
Bij mij is overleden: Mijn lieve man papa van Bram 11 en Imme 9

tijd om te rouwen

Bericht door de kluys kaufmann » di 14 nov 2006, 10:55

Mijn man en vader van onze twee kinderen, jongen 11, meisje 10 is in juni totaal onverwacht overleden.
We vonden hem tot onze grote schrik bij thuiskomst dood op de bank. Een zeer traumatische ervaring voor de kinderen die nu erg bang zijn dat ik ook dood zal gaan. Ik heb speciaal voor hun mijn hart laten onderzoeken en heb de cardioloog zelf aan hun laten uitleggen dat mijn hart helemaal in orde is. Dat heeft ze gelukkig wat meer rust gebracht want ze liggen nu in bed niet meer aan me te voelen en naar mijn adem te luisteren of ik nog leef.
Nu, bijna vijf maanden later begint voor mij de rouwperiode pas.
Je hebt in het begin helemaal geen tijd om stil te staan bij wat er gebeurd is. Je moet in heel korte tijd zo goed mogelijk een crematie verzorgen, de hele administratieve rompslomp waarin veel vervelende fouten worden gemaakt, pensioen waar je vier maanden achteraan kunt rennen en dat bij het ABP nog wel enzovoorts enzovoorts.
Daarnaast vertellen de zgn. deskundigen je wat goed voor je is.
Zo snel mogelijk weer gewoon aan het werk zodat je in een ritme komt en afleiding hebt.
Ik vraag me af waarom er niet zoiets bestaat als rouwverlof.
Ik sta voor de klas en voel me op dit moment niet in staat op een fatsoenlijke manier mijn werk te doen.
Al mijn energie gaat naar het opvangen van mijn kinderen die het heel moeilijk hebben. Nu ik weer therapeutisch enkele uurtjes per week op school aanwezig ben merk ik dat ik niet meer slaap. Ik sliep al heel erg slecht maar op de dagen dat ik op school ben geweest doe ik helemaal geen oog meer dicht snachts. Ik voel me geradbraakt en de druk van de arbo artsen die toch vinden dat ik zo snel mogelijk weer het arbeidsproces in moet voelt niet goed.
Ik heb er nooit de kantjes van af gelopen, werk in een heel fijn team dat me prima opvangt maar daar gaat het niet om.
Ik wil gewoon nog wat tijd voor mezelf. Ik merk dat ik nu na vijf maanden pas weer begin te voelen en dat is zwaar.
Het besef dat hij er echt niet meer is, dat ik het in het vervolg alleen moet doen met de kinderen komt nu pas echt binnen. Ik kan nu pas af en toe als ik heel moe ben huilen om wat er gebeurd is en nu moet ik weer volledig aan het werk.
Ik heb daar best veel vragen bij.
Hoe gaan anderen hier mee om?
Hoe breng ik de arbo arts dit aan het verstand?
En hoe lang hadden jullie nodig voor je weer met werken begon?
Ik werk gemiddeld vier dagen per week op de school waar ook mijn kinderen zitten.
Het is echt niet zo dat ik niet wil werken maar op dit moment voel ik mij niet in staat te werken.
Daar aanwezig zijn vergt op dit moment nog zoveel energie, meer zit er gewoon niet in.
Nancy.

anna maria
Was forum professional
Berichten: 218
Lid geworden op: zo 08 feb 2004, 18:18

Bericht door anna maria » di 14 nov 2006, 23:26

Beste Nancy,

Wat je schrijft over rouwverlof kan ik alleen maar van harte onderstrepen. De zgn. deskundigen, waar jij op doelt, zijn andere deskundigen dan wij, die dagelijks kinderen en volwassenen begeleiden in onze praktijken.
Rouwen kost tijd en veel , heel veel energie. De meesten geven dan ook aan extreem vermoeid te zijn.

Rouwen wordt ook wel rouwarbeid genoemd. De eerste rouwtaak, het beseffen van wat er is gebeurd, vraagt al veel tijd. Dit besef komt geleidelijk, stukje bij beetje. En dat proces kan nog langer duren als er sprake is van een onverwacht afscheid. Daarna, in rouwtaak 2 (als het besef steeds meer is doorgedrongen dat die ander echt dood is) spreken we van het ervaren van de gevoelens, die daarbij horen.
Hoe lang een rouwproces duurt is per persoon verschillend.

Omdat je schrijft over je werksituatie kan ik je het volgende boek aanraden van Ide Wolzak:En huilen doe je maar in de pauze,
ISBN90 259 5496 0
Als je meer wilt lezen over rouw en rouwarbeid, dan adviseer ik : Manu Keirse, Helpen bij verlies en verdriet, een gids voor het gezin en de hulpverlener. ISBN:90 209 2693 4
Ik hoop dat je ook nog andere reacties krijgt van ouders die erover willen vertellen vanuit eigen ervaring.

Sterkte en groet,
Anna Maria

de kluys kaufmann
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 17 sep 2006, 18:12
Bij mij is overleden: Mijn lieve man papa van Bram 11 en Imme 9

dank je

Bericht door de kluys kaufmann » wo 15 nov 2006, 10:10

Dank je wel voor je reactie. Het deed me goed.
Ik zal de door jou aanbevolen boeken zeker lezen.
Het is fijn als iemand je een hart onder de riem steekt en ik wil ook helemaal niet klagen maar je voelt je in deze situatie zo overgeleverd aan wat de anderen vinden dat je moet doen. Vooral wat betreft het weer gaan werken. Rouwen is geen ziekte en ik vind dan ook eigenlijk dat een arbo arts hier moeilijk zelfstandig over kan beslissen.
In feite ben ik niet ziek maar aangezien er geen verlofmogelijkheden zijn vastgelegd bij overlijden van een naaste blijft alleen een ziekmelding en dus de arbo arts over. Nancy

anita1
Berichten: 3
Lid geworden op: wo 15 nov 2006, 17:32
Bij mij is overleden: mijn man

Bericht door anita1 » wo 15 nov 2006, 17:38

Ik ben in juli geheel onverwacht mijn man verloren. Ik werk 3 dagen in de week in onregelmatige diensten bij een groot bedrijf. Mijn werkgever geeft mij alle ruimte om te doen wat ik op dit moment wil. De arbo arts heeft mij geadviseerd met mijn leidinggevende een plan op te stellen hoe wij denken het werk weer op te gaan pakken. Zij zeggen gezamelijk dat ik de tijd moet nemen want een terugval is erger dan dat ik nu rustig aan opbouw. Ik kan dus eigenlijk doen wat ik wil en ben inderdaad op terapeutische basis een aantal uurtjes aanwezig. De drang van het bedrijf is er bij mij helemaal niet maar misschien komt dat omdat ik bij een groot bedrijf werk. Ik vind dat een arts je niet kan dwingen om aan de slag te gaan als jij je er niet goed bij voelt. Hij/Zij weet waarschijnlijk niet wat jij doormaakt. Neem je tijd dat is alles wat ik je kan adviseren

henkslot
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 09 jun 2006, 16:30

Bericht door henkslot » do 23 nov 2006, 20:22

beste nancy

Ik herken het gevoel van moe zijn heel goed. Mijn man is in dec. 2005 overleden tijdens een auto ongeluk. Ik ben een huismoeder en gelukkig hoef ik ook nu nog niet te gaan werken. de hele situatie kost zoveel energie dat ik als de kinderen in bed liggen op ben. Wel ben ik blij dat door de kinderen een regelmaat hebt. je moet opstaan en je moet eten koken. Ook hebben we een hond en als de kinderen naar school zijn vind ik het heerlijk om te gaan wandellen. even uitwaaien en energie op doen. Maar het allemaal alleen moeten doen kost enorm energie. En dan verwachten anderen dat je het moet doen zo als zei denken dat het moet. Nou een advies kan ik je geven volg je gevoel en laat je niet gek maken .
veel sterke
groeten will

Gesloten