Dochter van 6 de weg kwijt

Voor ouders maar ook over ouders
Forumregels
Heb je bv. iets te vragen aan ouders in het algemeen, doe het dan hier. Ook ouders kunnen hier vragen stellen en ervaringen delen waarbij wel de rouw van hun kinderen centraal staat. De eigen rouw van ouders is hier minder op zijn plek.
Gesloten
Guppie
Berichten: 2
Lid geworden op: di 28 nov 2006, 21:49

Dochter van 6 de weg kwijt

Bericht door Guppie » di 28 nov 2006, 22:00

Hopelijk herkent iemand mijn verhaal en heeft een tip voor mij.
In maart is mijn vader (opa van mijn dochter) overleden. 2 weken daarnaa een tante van mijn man waar ze stapelgek op was. In mei heeft de 'stiefoma'het contact verbroken met ons. In augustus hebben we nog een sterfgeval gehad in de familie van mijn man, waarvan ze toch ook nog iets meekreeg.
Nu mijn vraag: Sinds ze in groep 3 zit is ze boos, niet een beetje, maar heel erg. Ze maakt met 1 kind heel veel ruzie, ze heeft dit kind ook 2 keer in het gezicht gekrabt, op school is ze verschrikkelijk dwars en thuis loopt het ook niet lekker.
Ze wil haar eigen zin doordrijven. Heeft iemand anders dit gedrag meegemaakt en zo ja, hoe ga je hiermee om. Kan dit met rouwverwerking te maken hebben of is er misschien iets anders aan de hand.
Hoop dat iemand reageert, want ik weet het niet meer.
Groetjes Guppie

anna maria
Was forum professional
Berichten: 218
Lid geworden op: zo 08 feb 2004, 18:18

Bericht door anna maria » do 30 nov 2006, 12:09

Beste Guppie,

De reakties van boosheid kunnen zeker in verband staan met rouwverwerking. Enerzijds vraagt het om een duidelijke begrenzing, want op die manier je zin door drijven of alsmaar ruzie maken geeft voor het kind nog meer onveiligheid . Zoveel afscheid en verandering in korte tijd betekent al veel onveiligheid. Mogelijk is ze heel boos over alles wat er in haar directe omgeving gebeurt, en komt het er op een manier uit die noch voor haarzelf noch voor haar omgeving goed is.

Wij zijn geneigd om kinderen te remmen in hun boosheid. En daarmee kom ik op het 'anderzijds', want het is een emotie die ook geuit moet worden en waar ruimte voor moet zijn. Dit kan door haar andere manieren aan te bieden om haar boosheid eruit te gooien, die niet
schadelijk zijn. Bijv. het slaan met een kussen op de bank en/of een boosdoos, met tekeningen van al haar boosheid, of een speciale knuffel waar ze zowel haar boosheid als haar verdriet mee kan delen. Leg haar dat ook uit, dat je haar wilt helpen met haar boze gevoelens. Mogelijk als die er uitkomen, krijgen ook andere gevoelens een kans, zoals het missen en het verdriet.
Daarnaast is het ook goed om haar te betrekken bij de verschillende soorten afscheid die er zijn geweest en daar bijv. een boek over te laten maken met foto's en tekeningen.

Sterkte en groet,
Anna Maria

Guppie
Berichten: 2
Lid geworden op: di 28 nov 2006, 21:49

Bericht door Guppie » vr 01 dec 2006, 14:57

Mijn hart luchten mag hier toch ook?

Heb met een arts van de GGD gepraat. Mijn dochtertje wil als ze uit school komt niet praten. De arts zegt dat ik haar daarin moet moet steunen, begrijp mij niet verkeerd, dat wil ik ook, maar nu bepaald mijn schatje wanneer ik wel en wanneer ik niet tegen haar mag praten.
Ze wil bv de ene keer dat ik niets zeg tot we thuis zijn uit school en de volgende keer nadat we een half uur thuis zijn wordt ze zomaar boos en moet ik stil zijn. Ik krijg er wat van en ga daar dus niet in mee; gevolg een woeste dochter en een woeste mama :x

Morgen ga ik samen met haar een heliumballon de lucht in sturen met een zelfgemaakt kaartje. Hopelijk komt er dan weer wat ellende bij haar uit.
Groetjes
Guppie

anna maria
Was forum professional
Berichten: 218
Lid geworden op: zo 08 feb 2004, 18:18

Bericht door anna maria » vr 01 dec 2006, 16:45

Beste Guppie,

Ik reageer maar weer even, want natuurlijk mag je hier je hart luchten. En een goed idee om met je dochter een ballon op te laten . Als je wil, laat het ook nog weten, hoe het is gegaan.

Groet,
Anna Maria

Gesloten