Gezinshuis

Achter de Regenboog is in januari 2014 gestart met een nieuwe benadering van hulpverlening aan gezinnen die een dierbaar iemand hebben verloren hebben door de dood, zoals een vader, moeder of een kind. We brengen hierbij de gezinnen bij elkaar om ze vervolgens in te delen in een kindgroep, een oudergroep en een pubergroep. De visie hierachter is dat een gezin samen komt en samen weer naar huis gaat. In de tussentijd deelt ieder gezinslid zijn verhaal met lotgenoten. Voor de kinderen betekent dit dat ze ook gewoon dingen kunnen doen en terwijl ze zo bezig zijn, verhalen kunnen delen. Dit brengt een gesprek op gang. Er is herkenning en erkenning. Uit ervaring weten wij dat dit zeer helend werkt. Een gezin voelt op deze manier dat ze samen aan het verwerken zijn.
Het gezinshuis heeft mij en mijn kinderen troost en herkenning geboden na het overlijden van mijn man. Het was voor mij fijn om met lotgenoten te praten, huilen en lachen. Voor de kinderen was het fijn om spelenderwijs te ontdekken hoe andere kinderen omgaan met hun verdriet en gemis, en dat ze niet de enige kinderen zijn die een ouder moeten missen. Ik kan iedereen aanraden om hieraan deel te nemen. Ook de begeleiding is erg prettig én professioneel. Het was de ritten vanuit Amsterdam meer dan waard.
Uit ervaring weten wij dat er een behoefte is aan het delen van ervaringen met lotgenoten. Wij willen daar graag een veilige plek voor creëren zonder dat het therapeutisch is. De therapie zit hem in het met elkaar delen en helen.
 
Over het algemeen denkt men nog altijd dat verdriet over gaat. Wij willen juist een sfeer creëren waarin het verdriet er altijd mag zijn. Iedereen beleeft zijn verdriet anders en juist dat is de reden dat we die verschillende manieren bij elkaar willen zetten om op die manier elkaar te kunnen helpen. Geen meningen, maar een luisterend oor en advies van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Het gevoel aan elkaar te kunnen geven dat je niet alleen bent, is voor ons heel belangrijk.
 
Niet alleen het verdriet wordt besproken maar er wordt juist ook gelegenheid geboden om te praten over de dagelijkse dingen die zo veranderen wanneer een dierbaar iemand overlijdt. Er mag ook gelachen worden!
 
Deze groepen worden begeleid door speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers en twee professionals, een van hen is in een van de groepen aanwezig, de andere loopt rond en helpt, geeft advies of troost, daar waar nodig.
Lieve allemaal,
Heel veel dank voor de fijne uren die wij samen met jullie mochten doorbrengen! Het was vaak vrolijk, soms verdrietig maar bovenal vertrouwd. Wij zullen het samenzijn en de sfeer missen. Dank jullie wel.
Gezinshuis Achter de Regenboog
Er is nog ruimte voor een aantal gezinnen
Kosten: vrijwillige bijdrage tussen de 0 en 40 euro per keer
Beschikbaarheid: vier tot vijf gezinnen
 
Locatie: Praktijkruimte Leoniek van der Maarel: Stationsplein 6, 2275 AZ Voorburg
Aanmelden: telefonisch bij Johanneke de Vries (06-21800722)
 
Voor aanvang zullen we telefonisch een kort intakegesprek houden waarin we meer informatie kunnen geven over de avonden. We vragen van de gezinnen die meedoen, om zich te committeren voor een periode van 3 maanden, het is mogelijk om daarna nogmaals 3 maanden door te gaan.