School begeleiding

Een overlijden in de klas - een kind, een ouder, een broertje of zusje - als leerkracht, leerlingbegeleider of mentor kunt u hiermee te maken krijgen. Daarnaast kan ook een leerkracht overlijden.
 
Als u het overlijden aan heeft zien komen, dan heeft u mogelijk nog de tijd gehad om u in te lezen, advies in te winnen bij collega's of misschien zelfs een training te volgen bij de aan Stichting Achter de Regenboog gelieerde Maatschap van Rouwtherapeuten.
 
Maar wat nu als het vrij plotseling gebeurt? Vanaf dat moment gaat alles heel snel en veel tijd om te overwegen hoe te reageren is er vaak niet. Zomaar een paar scenario's uit de praktijk:
 
De vader van een jongen in uw klas overlijdt plotseling na een ziekbed van slechts enkele dagen. De jongen komt de dag na het overlijden al naar school en lijkt te doen alsof er niets aan de hand is, maar trekt zich af en toe wel opvallend terug. Hoe reageert u hier als leerkracht op?
 
Een moeder van een meisje in uw klas overlijdt door een verkeersongeval. Deze moeder was klassenouder en hielp heel vaak mee. Het overlijden maakt diepe indruk op de klas. Kunt u hier iets mee?
 
Via onze Informatie en Advieslijn kunt u altijd terecht voor praktisch advies. Daarnaast is het mogelijk een van onze rouwprofessionals uit te nodigen, bijvoorbeeld om uw team bij te praten en van advies te voorzien, of op een ouderavond uitleg en informatie te geven. Verscheidene scholen hebben hier al gebruik van gemaakt, zowel na een overlijden als bij terminale ziekte.
 
Heeft uw school te maken met rouw of worden meerdere kinderen met rouw geconfronteerd, dan kunt u overwegen om specifieke rouwgroepen aan te bieden. Deze kunnen dan initieel worden begeleid door iemand van Achter de Regenboog, geassisteerd door een teamlid van uw school - al doende leert dit teamlid het werken met kinderen in rouw. We raden dan wel aan minimaal één training te volgen bij de Maatschap van Rouwtherapeuten.
 
Informeert u gerust bij Achter de Regenboog Regio West via ons email adres, info@adrwest.nl.
 
NB.  Aan het bezoek (lezing , workshop, studiedag, ouderavond) van rouwdeskundigen verbonden aan Achter de Regenboog aan uw school zijn kosten verbonden.