Waar moet je op letten tijdens een uitvaart van een kind?

uitvaart-kind

Het is een zware klus om te regelen. Een overlijden van een kind kan in een keer heel plotseling zijn of degene was ziek en heeft al een tijdje een ziektebeeld gehad. Het geregel wordt gedaan vanuit de nabestaanden en hulp van een uitvaartondernemer.

De eerste stap is dat het overlijden officieel moet worden vast gesteld. Dit kan gedaan worden door de huisarts of de arts die de behandeling doet. Hij of zij stelt een verklaring van het overlijden op.

Daarna is het verstandig om de omgeving te informeren. Check daarna of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Op de dag van het overlijden is er zelfs al de mogelijkheid om contact op te nemen met de uitvaartverzorger. Hierdoor kan de uitvaart zo snel mogelijk worden geregeld.

Als de uitvaartverzorger eenmaal betrokken is bij het proces kan hij of zij de volgende stappen nemen in overleg met de nabestaanden. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om sommige van die stappen zelf te regelen. Denk daarbij aan:

 • het melden van de overledene
 • uitvaartkosten in kaart brengen
 • de keuze maken tussen begraven of cremeren
 • een locatie kiezen voor de afscheidsdienst
 • maken van de kaarten en advertentie
 • rouwbezoek plannen
 • het kiezen van de kist en bloemen
 • vervoer
 • de invulling van de afscheidsdienst
 • einde van de afscheidsdienst zoals catering
 • een aantal herinneringsproducten zoals een vingerafdruk op een sieraad van de overleden persoon

Na de uitvaart is het van belang om de grafsteen uit te zoeken of bij een crematie is het belangrijk om de as bestemming uit te zoeken. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor financiële hulp en juridische zaken die nog afgehandeld moeten worden na het overlijden.

Er zijn natuurlijk ook nog andere uitvaarten zoals een uitvaart kind, baby of foetus. Daar zijn nog weer andere punten waar aan gedacht moet worden voor de uitvaart.

Edit